Yarını Kodlayanlar

Gönüllü Hikayeleri

Minik Yürekler

Habitat Derneği ve Türkiye Vodafone Vakfı iş birliği ile depremin en çok hasara yol açtığı illerden biri olan Kahramanmaraş Necip Fazıl Konteyner Kent’te açtığı bu teknoloji sınıfı hem depremden etkilenen çocuklar hem de onların aileleri için oldukça kıymetli. Depremde evini, oyuncaklarını ve belki ailesini ve arkadaşlarını kaybeden bu minik yüreklerin az da olsa yaşadıklarını unutması, eğitime bir yerden devam etmesi, sosyalleşmesi ve teknoloji kullanarak bir şeyler üretmesi ve zaman geçirmesi hem onlar hem de aileleri için oldukça önemli. Bir çocuğun acısının hafifletmek, eğitimine destek olmak ve teknoloji ile tanıştırarak yarınlara hazırlanmasını sağlamak bu bölgedeki çocuklar için çok önemliydi. Onlara bu imkanı sağlayan Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’ne teşekkür ederiz.
İsmail Çıkrıkçı
Kahramanmaraş

Bir Daha Gelin...

Ben Nimet. Tıp fakültesi 5. Sınıf öğrencisiyim. Habitat Derneği ile ablam sayesinde tanışmış ve ben de gönüllüsü olmuştum. Hatay depreminde ailem Hatay’daydı. Eğitimimden dolayı yaklaşık 3 ay sonra onları görmeye gelebildim. Süreç içinde Habitat Derneği’nin gezici eğitim aracı ile tanıştım. Deprem bölgesindeki köylere gidip, orada çocuklara kodlama eğitimleri veriyorlardı. Onlarla birlikte birçok çadır kenti ziyaret ettim ve çocuklara eğitimler verdik. Hatay’da bulunan Hıdırbey Köyü’ne de gittik. Köy meydanında gezici eğitim aracın çadırını kurduk. Çocukların heyecanı ve mutluluğu görülmeye değerdi. Bütün çocuklar çadırın bir ucundan tuttu sonra hep beraber araçtan sandalyeleri ve masaları indirdik. Sanal gözlük sırası oldukça uzundu ama hepsi sabır ve heyecanla beklediler. Bizimle çadırı kurup , her şeyi bizlerle birlikte toplamaları beni çok duygulandırdı. “Bir daha gelin olur mu?” cümlesi de beni oldukça etkiledi. Çünkü bunu sadece 2-3 çocuktan değil oradaki bütün çocuklardan duymuştum. Eğitimim dolayısıyla Aydın’a geri döndüm. Ama ablama, o köye sık sık gitmesini ve bilgisayarlarla çocukları olabildiğince çok buluşturmasını söylüyorum. Teknoloji çağında hiç bilgisayar görmemiş , klavyeye hiç dokunmamış çocuklara bu ilki yaşatabildiğimiz için çok mutluyum. Yarını Kodlayanlar projesi buna vesile olduğu için de çok teşekkür ederim. .
Nimet Nesil
Hatay / Samandağ

Gelecek Çocuklarda

Hatay’da STEM-A, robotik kodlama ve afet bilinçlendirme eğitim eğitmeni olarak görev yapmaktayım. Eğitmenlik hayatımda 6.yılımı tamamlarken neredeyse bütün yaş gruplarıyla etkinlik, eğitim ve kurs Bu süre zarfında Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında birçok eğitim ve etkinlik gerçekleştirdim. Sorgulayabilen, düşünen ve geliştiren bir neslin yolda olduğunu, verdiğim bu eğitimlerde bir kez daha anladım diyebilirim, yeter ki o fırsat verilsin. Çocuklar, gelecekleri için dijitalleşen dünyada her zaman bir adım önde olacaklarını göstermiş oldular. Aynı zamanda fen, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat alanında yapamam dedikleri şeyleri ne kadar kolay yaptıklarını anladılar. İstedikleri zaman, biraz da destekle eğitimlerin hem eğlenceli hem de öğretici olduğunu fark ettiler. Günlük hayatta kullandığımız materyalleri derslerimize dahil etmemiz ve bu şekilde gerçek hayattan örnekler vererek eğitimleri vermemiz çocukların öğrenmelerini kolaylaştırdı diyebilirim. Gerçekleştirdiğimiz çoğu etkinlikte öğrencilerimiz daha ne kadar kalabiliriz, dersimiz bitti mi gibi sorularla aslında bu eğitimlere ne kadar istekli olduklarını gösterdiler. Önemli olanın onların dilinden konuşup onlarla birlikte hareket etmek. Robot almak değil robot yapmak istiyoruz ve bu yüzden çıkıyoruz yollara…
Uğur Özden
Hatay / Samandağ

Zihinlerde Çığır Açmak

Ben Ömer Şanlıurfa'da Fen Bilimleri öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Eğitimci olduğumdan dolayı şimdiye kadar birçok etkinlik ve çalışmalar yaptım. Habitat Derneği’nde yaklaşık 4 yıldır gönüllüyüm.Bu sürede birçok etkinlikte görev aldım. Türkive Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği iş birliğiyle yürütülen Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında hem kendimi geliştirmek hem de çocuklara faydalı olmak adına projede görev almak beni mutlu etti. Özellikle kırsal kesimde yer alan çocukların zihinlerinde çığır açmak, hayatlarına dokunabilme adına Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında sanal gerçeklik gözlüğü, kodlama, m-block ve gezegenimi keşfediyorum etkinliklerinde gönüllü eğitmen olarak görev aldığım için çok mutlu oldum. Öğrenciler bu etkinlikleri ilk defa Yarını Kodlayanlar Projesi ile görmüş oldular. Çocukların teknolojiyi daha çok sevme adına heveslerini ve merakını hiç unutmayacağım. Bana bu öğrencilerin hayatına dokunma ve zihinlerinde çığır açma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Gelecek Yarını Kodlayanlar’la gelecek.
Ömer Ekin
Şanlıurfa

Kalplerindeki Sevgiyi Hissetmek

Ben Zeynep. Harran Üniversitesi sosyoloji mezunuyum ve İstanbul Üniversitesi çocuk gelişimi üçüncü sınıfım. Üniversite yıllarımda birçok sivil toplum kuruluşlarında çocuklar, göçmenler ve yetişkinlerle beraber birçok farklı alanlarda çalışmalar yaptım. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin Yarını Kodlayanlar Projesi Urfa'da uygulanmaya geçileceğini duyunca kalbimi mutluluk ve heyecan sardı. Hem kendimi geliştirip hem de çocuklara katkı sağlayacağım projede gönüllü olarak yer almayı çok istedim ve bu fırsatı yakalama şansı buldum. Geçirmiş olduğum bu iki günde yapmış olduğumuz eğitimler, sanal gerçeklik gözlüğü ve farklı etkinliklerle çocukların kalplerine dokunma imkanı bulduk ve çok güzel hikayeler biriktirdim. İlk günde sabahın erken saatlerinde köy okulumuza gitmek için yola çıktık. Oraya ulaştığımızda minik kalpleri kocaman olan çocuklar bizi alkışlayarak karşıladı. Hayatlarında ilk defa sanal gerçeklik gözlüğü gören çocuklar çok mutlu ve heyecanlı bir şekilde, sabırla sanal gerçeklik gözlüğüne bakmak için beklediler. Gözlerindeki heyecan ve mutluluk her şeye değerdi. Ardından getirdiğimiz robotları çocuklara anlattık, hiç yorulmadan sıkılmadan büyük bir hayranlıkla izlediler bizleri, daha sonra eşleştirme kartları ile günü bitirdik. Günümüz o kadar güzel geçti ki çocuklar oradan ayrılmamızı bile istemediler. İkinci gün de yine sabahın erken saatlerinde yola çıktık. Bizleri bekleyen miniklerimiz ve köy halkı vardı. O kadar sıcak bir şekilde karşılandık ki sanki ilk buluşmamız değildi, gönül bağıyla bağlanmış gibiydik adeta. Sonrasında çocuklara sanal gerçeklik gözlüğünü anlattık. Tüm çocukların tek tek denemelerine fırsat vermiş olduk. Ama bu sefer sadece minikler yoktu köy halkından bazı amcalar da denemek istedi, onlar denerken çocuklar kocaman kahkahalarıyla eşlik ettiler. Ardından robotlarımızı tanıttık ve eşleştirme kartlarımızla günü bitirdik. Geriye tatlı bir yorgunluk kaldı. Bu güzel huzur veren ortamda bulunduğum için çok şanslıyım ve o güzel iki günü hiç unutmayacağım. Kendileri minik kalpleri kocaman olan çocuklarla tanışma fırsatı sağladığınız için çok teşekkür ederim. İyi ki Yarını Kodlayanlar.
Zeynep Funda
Şanlıurfa

Gelecek Günler İçin

Ben Habitat Derneği ile arkadaşım sayesinde tanıştım ve Yeşil Gezegen eğitmen eğitimine katılıp bakmak istedim. İlk defa karşılaştığım insanlardı ama sanki hep tanışıyormuşuz gibi samimi bir ortam vardı. Ben de bu ortamı görünce devam etme kararı aldım. Hem gençlere hem çocuklara yönelik sosyal ve teknolojik aktiviteler olması çok güzeldi. Çocuklar için yapılan bir müzik etkinliğine katıldığımda çocukların özgüvenli neşeli sorgulayıcı özelliklerini gördüm. Çocukların bilinçlenmesi ve kendini fark etmesi için çok önemli uğraşlar verildiğini gördüm. Bizler de gönüllüler olarak bu süreçte öğreniyor ve belki de negatif taraftarımızı fark edip törpülüyoruz. Gelecek günler için hem bizler hem de küçükler olarak kendimizi her açıdan hazırlayabilir ve bu hayatı tadında yaşayabiliriz. Bunda katkısı olan herkese çok teşekkür ederim.
Hatice İrem Kolukısa
Kahramanmaraş