Yarını Kodlayanlar

Bu sayfada proje hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve proje dönemlerinde öne çıkan bazı etkinlikleri görebilirsiniz.

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği, Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmek ve genç nesilleri eğitimle güçlendirerek kodlama bilincini yaymak için bir araya geldi. Yarını Kodlayanlar kapsamında verilen eğitimler ile çocuklarımız sadece teknoloji tüketicisi olmayıp yeni teknolojiler ve dijital eserler yaratmanın yollarını öğreniyor.

Hayal Et – Tasarla – Yap – Paylaş

Bu değerler, “kendin yap” kültürünün de temelini oluşturuyor. Yeni fikirler her zaman hayal etmekle başlar. Çocuklarımızın hayal gücünü harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Onlara hayal ettikleri düşünceleri tasarlama imkânı sunuyoruz. 

81 ilde 7-14 yaş arasındaki çocuklara, 4 saat boyunca “Scratch” programlama dili eğitimleri veriyoruz. Scratch eğitiminin yanı sıra Tinkercad ile 3 boyutlu tasarım öğrenmelerini, Micro:bit ile elektronik dünyasına giriş yapmalarını sağlıyoruz. Bunlarla birlikte çocukların yaratıcı düşünme becerilerini kullanmasını sağlayarak algoritmaya ve kodlamaya giriş yapmalarını sağlıyoruz. Sonrasında eğitim alan çocuklarla “Hackathon” etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.



Çevrim içi Yarını Kodlayanlar

Giderek daha dijital hale gelen bir toplumda; kendi kendine öğrenme, yeni becerilerin geliştirilmesi ve dijital okuryazarlık ihtiyacı giderek artıyor. Yarını Kodlayanlar projesi kapsamında oluşturulan bu web sitesi ile çocukların, gençlerin ve eğitmenlerin dijital okuryazarlıklarını arttırmayı ve onlara yeni dijital beceriler kazandırmayı hedefliyoruz.


Köy okulları

Proje kapsamında, kırsal bölgelerdeki öğrencilerin teknolojiye erişimini artırmak amacıyla, 30 köy okulunda tam donanımlı teknoloji sınıfları kurduk.  Aynı zamanda EBA Destek Noktaları olarak kullanılan bu sınıflarda öğrencilere kodlama başta olmak üzere çeşitli teknoloji eğitimleri veriliyor.



Aileler fındık topladı, çocuklar yarını kodladı

Kodlama bilmek okuma yazma bilmek kadar önemli dedik ve Türkiye Vodafone Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında Ordu’da kodlama eğitimleri düzenlendi. Ordu’nun Gülyalı İlçesi’ne bağlı Kestane Köyü’nde fındık toplamaya gelen ailelerin çocuklarının da katıldığı eğitimlerde, 2019 Ağustos ayı boyunca toplam 100 çocuğa kodlama öğretildi. Böylece Yarını Kodlayanlar Projesi ile Ordu’da 1500, Karadeniz Bölgesi’nde ise 3000 çocuğa ulaştık.

#BuMamaBenden

Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında Kayseri’de eğitim alan çocuklar, sokak hayvanları için kodla çalışan bir mama makinesi geliştirdi. Sokak hayvanlarını beslemek isteyen herkesin günün her saatinde mama makinesine Twitter’da #BuMamaBenden etiketiyle paylaşım yaparak komut verebildiği proje, sosyal medyada ilk gün büyük ilgi gördü. Türkiye gündeminin ilk sırasına yerleşen proje ile ilgili Twitter’da, 80 binden fazla tweet atıldı. İlk olarak Vodafone Zeytinburnu İstasyon Mağazası önüne yerleştirilen makine, Türkiye genelinde birçok noktada hizmet vermektedir.



Fikir maratonları ve hackathonlar

11-17 yaş arası gençlerimizin 2 veya 4 kişilik gruplar ile katıldığı çevre sorunları, doğal afetler, cinsiyet eşitliği ve engellilere yönelik proje ve fikirlerin ortaya konulduğu ve ilk 3’e giren takımlara ödüllerin verildiği fikir maratonu ve hackathonlarımızı gerçekleştirdik. 2022 yılında da yapay zeka ile sanat, akıllı şehirler için oyun ve çocuk katılımı için mobil uygulama başlıklarında hackathonlar ve fikir maratonları gerçekleştireceğiz.


Skills Upload Jr

Türkiye Vodafone Vakfı’nın da aralarında yer aldığı 7 Vodafone Vakfı, Avrupa’da dijital okuryazarlık becerilerinin artırılması için harekete geçti. SkillsUpload Jr. programı kapsamında Türkiye ile birlikte Almanya, Macaristan, Hollanda, Portekiz, Romanya ve İspanya’nın destek verdiği ortak girişimle, öğrencilerin ve eğitimcilerin dijital teknolojileri yenilikçi, yaratıcı ve özgüvenli bir biçimde kullanmaları sağlanacak.